Fuego Violeta: “L’espectacle és un homenatge a la dona i hi ha cançons amb càrrega molt feminista”

fuego violeta 1

Fuego Violeta: “L’espectacle és un homenatge a la dona i hi ha cançons amb càrrega molt feminista”

Elena Grau i Esther Ortega donen veu al grup “Fuego Violeta”, que actuarà el pròxim 26 de juny a Simat de la Valldigna. Este projecte va nàixer a causa de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, ja que, com explica Esther, “des de Espectáculos La Fiesta ens van dir que havíem de preparar algun espectacle adaptat a les noves circumstàncies”. Esther no va dubtar en proposar un tribut a les cantants femenines a través d’una actuació amb “una gran càrrega social i de denuncia”.

Elena reconeix que “és un homenatge a la dona i, per això, hi ha cançons amb càrrega molt feminista”. D’esta manera, Esther i Elena inicien l’espectacle, a través de la denuncia i l’humor, queixant-se del vestuari que han de portar. “Moltes vegades ens sentim cossificades i no podem permetre que encara els preocupe més com vestim que la manera en què cantem”, assenyalen.

Elena recalca que les cantants d’orquestres “sempre hem lluitat contra el masclisme, però encara continuem suportant comentaris desafortunats, però, malgrat això, no callem”.

Eixe component reivindicatiu també apareix al nom del grup, ja que, com expliquen ambdues, “el color morat està molt lligat a la dona i sentim que dins tenim foc, una flama que ens fa lluitar”.

Elena i Esther també han reflexionat sobre les conseqüències que ha comportat la pandèmia al sector cultural. “Nosaltres hem sigut afortunades, ja que teníem altres treballs, però hi ha gent que sols es dedica a cantar”, expliquen.

Per la seua banda, Elena denuncia que “el sector no estava ben regulat i molta gent s’ha quedat sense ajudes”. Per això, recalca que “cal canviar, ja que el concepte d’orquestra tradicional no tornarà de manera immediata i, per tant, hem de reinventar-nos”. Esther explica que “els consistoris no van a arriscar-se a montar una orquestra perquè la situació pot anar-se’n de les mans i, per això, som els últims que tornarem a treballar”.

Però Elena agraiex la implicació dels ajuntaments amb la cultura perquè “no sols ens ajuden a nosaltres, si no que la gent també necessita passar-ho bé i oblidar-se dels problemes, encara que complint en tot moment amb les mesures”.

Les dos destaquen que “durant el confinament es va valorar positivament la cultura”. D’esta manera, Elena es va adonar que “a mesura que passaven els dies, necessitava tocar perquè se sentia molt angoixada”. Per això, junt a la seua parella, van decidir retransmetre un concert improvisat a casa cada dijous a través de les xarxes socials. “Em va servir com a teràpia i, a més, en un moment en què la gent estava fent mascaretes o portant menjar als hospitals, jo considerava que havia d’aportar la meua música”.

Tot i això, les dos reconeixen que “l’orquestra comporta molt de sacrifici i, per això, ha d’agradar-te”. Però, denuncien que “el sector ha d’unir-se per canviar coses bàsiques”. Tant Elena com Esther van començar molt joves en este món i destaquen que “tu no tries la música, sino que ella et tria a tu”. A més, Elena va participar en el concurs musical “La Voz” amb l’objectiu de “provar coses noves perquè anava a deixar l’orquestra i mai havia actuat sola”.

La seua història i la força i el treball de totes les cantants és el que volen transmetre a través de l’espectacle “Fuego Violeta” i, per això, conviden a tot el veïnat a acudir a l’actuació.

fuego violeta 2