Mayca Castro: «Amb la crisi sanitària, les xifres de suïcidi estan augmentant i ha creat alarma entre els professionals»

MAYCA CASTRO

Mayca Castro: «Amb la crisi sanitària, les xifres de suïcidi estan augmentant i ha creat alarma entre els professionals»

Des que es va decretar l’estat d’alarma el passat 14 de març de 2020 degut a la crisi sanitària de la COVID-19, s’ha incrementat en un 45% les trucades al Telèfon de l’Esperança (ONG de voluntariat i acció social) rebent cada dia més de 500 consultes.

La psicòloga Mayca Castro, qui ha dut a terme diferents activitats al municipi de Simat de la Valldigna, ha assenyalat que “amb la crisi sanitària, les xifres de suïcidis estan augmentant a nivell nacional i això ha creat alarma entre els professionals sanitaris”. Tot i això, reconeix que “no es parla del tema” i, per això, és important reivindicar el 10 de setembre, Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, ja que “a Espanya és la primera causa de mort no natural”. Per això, destaca que “esta data és una manera de sensibilitzar este gran problema que tenim”.

Castro, amb número CV 7077 i especialista en psicologia clínica i salut, explica que la societat i els mitjans de comunicació no saben com abordar este tema. “A l’hora de tractar-ho cal tenir en compte la persona a qui ens dirigim, ja que no és el mateix un transtorn alimentarI, un assetjament escolar o una depressió, per exemple”, recalca la psicòlega.

Davant estos casos, Castro reconeix la tasca dels psicòlegs, ja que “contem amb moltes estratègies que podem seguir” i, a més, explica que cal tenir en compte que “moltes vegades les persones no assenyalen explícitament que tenen intents de suicidi i, per això, cal abordar-ho durant la teràpia i el professional ha de saber com tractar-ho”. Per a ella, “és necessari escoltar allò que ens diu el pacient, qui assenyala que no vol viure més, que creu que molesta o que és una càrrega molt important per a la seua família” i, per tant, “no hem de restar-li importància, sino ajudar i prestar-los estima”. Explica el mite que s’ha creat entorn esta persona, ja que “molts creuen que amb eixes paraules pretén cridar l’atenció del seu entorn” i, per això, explica la importància d’una actuació el més aviat possible.

Per la seua banda, la societat també pot ajudar a previndre el suïcidi “mostrant respecte i interés i informant-se d’este tema, ja que molta gent no coneix el sofriment i les vivències d’estes persones”.

Castro també destaca que no es porten a terme suficients programes i creu que “s’hauria d’abordar a nivell local, provincial, nacional i internacional perquè al món es produeixen uns 800.000 suïcidis explícits”. No obstant, “cal tenir cura a l’hora de tractar les xifres i abordar el tema, ja que la conducta suïcida comporta l’efecte d’imitació en altres persones”.

Esta psicòlega reconeix la gran tasca que estan realitzant les associacions com el Telèfon de l’Esperança, qui ha llançat una campanya baix el lema “Et regale una coma per a que continues escribint la història de la teua vida”. “Este tipus de frases ajuden a que el pacient se senta important i recorde que encara té moltes coses per viure i per contar”, recalca. Per això, Castro recorda que este telèfon. 963 916 006, està disponible en tot moment i una trucada “pot servir de gran ajuda”.