III Edició FIMIF 2022

fimif

III Edició FIMIF 2022 

De bestiaris, herbaris i joglars: el FIMIF en la Valldigna, en la seua III edició és una proposta puntera d'aprenentatge i disfrute en família, lluny dels models obsolets en què els pares relegaven aquestes funcions a tercers desentenent-se d'aquest imprescindible espai de construcció de la família com una entitat primordial.

  • Es tracta d'un esdeveniment creat per a acostar als xiquets i les xiquetes les formes de l'art i els costums en l'Edat Mitjana. 
  • El festival està organitzat per la Mancomunitat de la Valldigna i el Centre Internacional de la Música Medieval, i compta amb la col·laboració de la Conselleria de Cultura valenciana i l'aval d'institucions europees com REMA.
  • FIMIF es consolida com una cita de referència europea en matèria de divulgació històrica i aprenentatge compartit que ha fet reactivar el sector turístic de la zona, posant-se en marxa projectes d'acció conjunta per a afrontar les noves necessitats que ofereix l'oferta d'aquestes activitats

Del 9 a l'11 de setembre torna al Monestir de Santa Maria de la Valldigna el Festival Internacional Medieval per al públic Infantil i Familiar d'Europa (FIMIF), un esdeveniment pioner i únic en la seua espècie que pretén acostar al públic familiar distints aspectes de la cultura i la vida quotidiana en l'Edat Mitjana. Enguany se celebra la tercera edició del festival, que en 2021 va aconseguir un èxit sense precedents reunint a més de 400 xiquets, xiquetes i jóvens entorn de les seues activitats.

En 2022, el FIMIF ofereix tallers, activitats, espectacles i experiències entorn de la música, la dansa i les arts plàstiques medievals, però també sobre el coneixement i l'ús de la botànica en aquella època. Mara Aranda, directora artística del festival-, explica que; amb aquestes actuacions es generen experiències que desperten la curiositat, generen simpatia i empatia i estimulen eixa percepció de la realitat més completa i plena, portant a l'individu a desenrotllar-se exponencialment. El que ara són jocs, després seran experiències que hauran d'afrontar, ja com a adults en la seua vida diària.

La vesprada del 9 de setembre s'obri el Festival Internacional Medieval per al públic Infantil i Familiar amb un taller de pintura medieval al temple de l'ou, una tècnica pictòrica molt utilitzada en l'Edat Mitjana per a decorar els altars i les bigues de les esglésies i els castells, així com les obres d'art en tríptics i retaules que decoraven les parets de les cases i palaus dels reis, nobles i alts càrrecs eclesiàstics. Aquest tipus de pintura no sols tenia funcions ornamentals, perquè també transmetia un missatge, ja que la gran majoria de la població era analfabeta. Generalment representava escenes de la Bíblia, encara que també altres de la vida quotidiana, així com motius vegetals i zoològics. Els assistents a aquest taller podran crear la seua pròpia obra d'art medieval, en estil romànic o gòtic lineal, sobre taula de fusta, utilitzant aquesta ancestral tècnica i fabricant per a això els pigments naturals, tal com feien els artistes als tallers gremials.

La jornada del divendres és de gran expectació. L'espectacle  El secret de la reina mora que serà interpretat pels alumnes del CEIP Jaume II el Just de Benifairó de la Valldigna, els que han preparat l'actuació a través de classes magistrals amb grans actors i músics, i professionals de la dansa amb la companyia argentino-valenciana-marroquí, dirigida per Mercedes Campello en la dansa, en la percussió per Depiaggi, en el treball actoral per Diego Monzón, junt amb un conjunt de músics internacionals. El matí del dissabte 10 de setembre tindrà lloc el taller de percussió La mare que va parir a la música que impartit pel grup de Salamanca de música tradicional Mayalde, mostrarà a les famílies assistents els sons del vent, del fang, la fusta i el ferro localitzats no sols en instruments sinó en infinitat d'utensilis convertits en objectes sonors.

Aquesta mateixa vesprada, els membres de Mayalde oferiran un recital en el Monestir de la Valldigna, demostrant com es pot fer música i tocar ritmes usant objectes quotidians, com a base de la música tradicional transmesa de generació en generació.

També el dissabte es durà a terme una altra activitat, aquesta vegada relacionada amb les arts plàstiques, el taller de color El Bestiarium. Els xicotets i les seues famílies podran participar en la construcció d'un laberint d'imatges gegants basat en els bestiaris medievals. Escrits a mà i il·lustrats per l'il·luminista o miniaturista, es tractava de còdexs manuscrits que recopilen diversos tipus de textos, des de narracions fins a descripcions, entorn d'un inventari d'animals reals i fantàstics, amb il·lustracions i caplletres per a despertar la imaginació i la curiositat. Els assistents crearan les seues pròpies bèsties medievals inspirades en les il·lustracions de l'època per a realitzar una galeria dels horrors, així com un abecedari bestiari, a fi de confeccionar un bestiari medieval a manera de llibre, recopilant algunes de les espècies més terrorífiques, màgiques i increïbles, tal com feien els copistes de l'Edat mitjana.

El diumenge al matí, el taller El meu primer herbari ensenyarà als xiquets i xiquetes de sis a deu anys i a les seues famílies com s'estudiava la botànica en l'Edat Mitjana. Antigament era molt comú arreplegar fulls i flors del camp per a assecar-les, documentar-les, pintar-les i guardar-les en un llibre fet a mà. Aquest llibre tan especial rebia el nom d'herbarium i documentava i identificava cada una de les espècies vegetals amb fins medicinals i sanatoris, recopilant així en un mateix llibre multitud de coneixements. Els herbarium no sols tenen text, sinó que el seu gran atractiu resideix en les il·lustracions pintades que hi ha en ell. Finalment, el Festival Internacional Medieval per a públic Infantil i Familiar d'Europa (FIMIF) serà clausurat amb l'obra de teatre Teobald el joglar un espectacle infantil en format de contacontes, acompanyat d'un taller en què xicotets i grans podran disfrutar i compartir l'experiència de crear un punt de llibre de drac i un estàndard medieval autèntic.

El FIMIF està organitzat per la Mancomunitat de la Valldigna i el Centre Internacional de la Música Medieval, i compta amb la col·laboració de la Conselleria de Cultura valenciana.

Per la limitació d'aforament, la reserva de plaça per a les activitats ha de realitzar-se obligatòriament a través del número de telèfon de la Mancomunitat de la Valldigna: 96 281 25 35.

Sobre el CIMM:

El Centro Internacional de la Música Medieval – CIMM és un centre pioner en la Comunitat Valenciana i en Espanya en la formació continuada de músiques de l'Edat Mitjana des del segle V al XV.


El CIMM és un centre d'estudis i projecte educatiu que, des de la Comunitat Valenciana, opera en més de 15 països: Alemanya, Lituània, Polònia, Àustria, Portugal, Brasil, Itàlia, Grècia, Argentina, Mèxic, França, EEUU, Colòmbia, Cuba, Països Baixos, Dinamarca o Regne Unit.

Compta, per a dur a terme la seua activitat, amb els exponents internacionals més reconeguts: intèrprets, professorat i constructors d'instruments, en l'àmbit de les músiques que van des del segle V al XV, els quals, amb la seua capacitació i destresa transmeten una experiència d'acord amb els principis de la música medieval, què és la base i els fonaments de totes les músiques posteriors i fins a l'actualitat.

El CIMM, ve a enriquir l'oferta educativa i fer valdre les músiques de l'Edat Mitjana, associades al patrimoni, la història i la cultura, reforçant els vincles amb els avantpassats musicals i aprofundint en la magnitud del seu vessant artístic i cultural que fomente en els assistents la busca de la bellesa i el desenrotllament personal, configurant finalment un laboratori d'experiència.

El centre és membre de REMA (Xarxa Europea de Música Antiga).

Tlf. 678066063  

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

cimmedieval.com       

mara-aranda.com