• Inici
  • Actualitat
  • "Les cantigues d’Alfons X el Savi", protagonistes al Monestir de la Valldigna

"Les cantigues d’Alfons X el Savi", protagonistes al Monestir de la Valldigna

Josep Antoni Alberola i Víctor Mansanet

"Les cantigues d’Alfons X el Savi", protagonistes  al Monestir de la Valldigna

La Mancomunitat de la Valldigna, junt amb la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports i sota la direcció i coordinació artística de Mara Aranda, han preparat per a este dissabte 4 de gener, a les 19:30 h, un concert gratuït al Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna, on actuarà Eduardo Paniagua, el major especialista de les Cantigues d’Alfons X el Savi.

El president de la Mancomunitat, Josep Antoni Alberola, ha destacat que el fet d’haver escollit a Paniagua es deu a que «és un dels especialistes més importants a nivell aràbic-andalusí» i, per tant, ha recalcat que s’espera una gran afluència de públic, ja que «hem comprovat que s’ha mostrat molt d’interés a les xarxes per este concert».

Eduardo Paniagua, encarregat del saltirio i les flautes, estarà acompanyat pel grup Música Antiga, del qual forma part junt a César Carazo (cant i viola) i Wafir Sheik (llaüt i percussió). Paniagua conta amb una llarga trajectòria professional i alguns reconeixements com el premi de Música Clàssica 2009 de l’Acadèmia de la Música d’Espanya, on Plácido Domingo i José Carreras foren finalistes. A més, també ha rebut el premi de la Unió Fonogràfica Independent als anys 2010, 2011 i 2013 i el premi GEMA 2019 al millor director de música històrica, entre d’altres.

 

Centre Internacional de Música Medieval (CIMm)

El CIMm pretén enriquir l’oferta educativa i posar en valor les músiques de l’Edat Mitjana associades al patrimoni, la història i la cultura a través de diversos cursos i concerts que es duran a terme al llarg del 2020.

D’esta manera, les activitats s’iniciaran a les 10:00 h amb cursos especialitzats en diferents àrees de la disciplina musical a l’Edat Mitjana, on ja s’han inscrit més de vint alumnes. Les classes se celebraran el dissabte i el diumenge , de 10:00 a 14:00 h, i els dissabtes de vesprada, de 16:00 a 18:00 h, i es perllongaran durant tot l’any.

Esta sessió es basarà en el repertori medieval del segle XIII de les Cantigues, especialment en el Scriptorium de la Cort d’Alfons X el Savi, i en les corts de Portugal i Aragó.

Els alumnes contaran al llarg del curs amb professors de renom internacional com Arianna Savall, Peter Uldman Johansen, Carles Magraner o Begoña Olavide i tindran l’oportunitat de treballar amb manuscrits i còdex, primitives notacions, el so particular dels instruments, la pràctica del cant individual o la teoria sobre les tècniques de composició i interpretació. D’esta manera, el Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna es convertirà en el primer centre especialitzat en ensenyament de música medieval a Espanya.