Les primeres vacunes arriben al veïnat major de 90 anys

asunción oltra

Les primeres vacunes arriben al veïnat major de 90 anys

«Estic desvanida, moltes gràcies». Purificación Vitoria sols ha tingut mostres d’agraïment cap a les infermeres del centre de salut de Simat de la Valldigna després d’haver rebut, sobre les dotze del migdia, la primera dosis de la vacuna Pfizer. Amb 92 anys ha sigut la primera dels 42 veïns i veïnes majors de 90 anys que han començat a vacunar-se per fer front a la COVID-19. Les vacunes ja havien arribat al municipi el passat mes de desembre, moment en què se li va subministrar als residents i treballadors de la residència Bonestar, però hui, dijous 25 de febrer, ha començat la vacunació per a la resta de la població.

Uns segons després de rebre la punxada, Purificación ja volia marxar a casa.«Ja me’n puc anar? Si jo estic bé i tota la vida han estat vacunant-me». Però, seguint el protocol, tots els vacunats han esperat deu minuts al consultori per si apareixia alguna reacció adversa.

Esta veïna de Simat ha anat sola a vacunar-se. «Ahir em va telefonar el meu germà per acompanyar-me, però jo preferisc vindre sola», explica. Tot i això, en tot moment, ha recalcat que ella mai se sent desamparada. «Jo sóc molt creient i sempre vaig acompanyada», deia al temps que treia una figura xicoteta.

De camí a casa, passat el temps establert, Purificación ha recordat alguns dels moments viscuts al llarg de la vida. «Jo he passat una guerra i recorde moltes coses males, com sentir tirs al carrer o vore com la gent s’amagava per a que no els trobaren, nosaltres érem una família pobra», explica amb tristesa. Per això, agraeix el fet d’haver rebut la vacuna, tot i que menciona que «jo no he patit cap por al virus, jo eixia a comprar de la mateixa manera i feia les meues coses amb precaució».

Uns minuts després la centenària Rosa Cháfer esperava al cotxe junt a dos de les seues filles per ser vacunada. «Ara isc del cotxe per a que em vacuneu», li ha dit a una de les infermeres. Ella, com la resta dels vacunats, els ha donat les gràcies per l’atenció rebuda. «Vos telefonarem d’ací tres setmanes per a subministrar la segons dosis», li ha explicat la infermera. A més, els ha recordat que, tal vegada, apareguen alguns efectes lleus com febra o mal de cap i, per això, els ha recomanat que els prenguen un paracetamol.

Una hora després han arribat al centre de salut la resta de persones citades, entre les quals es trobava Asunción Oltra, amb 95 anys. El seu nét ha sigut l’encarregat d’acompanyar-la amb el cotxe. «Jo no estic nerviosa per la vacuna, estic nerviosa perquè arribarem tard», deia. «Encara falten deu minuts», li ha contestat el seu nét. Asunción no estava massa convençuda perquè, segons ella, «sempre falten deu minuts, vosaltres els joves no ho enteneu, però ja arribareu a la meua edat».

Durant el camí, esta veïna ha assenyalat que amb la vacuna «esperem tornar prompte a les classes del Taller de la Memòria perquè ara ho fem a casa, però jo no ho entenc». «Això no s’acaba mai, si tots compliren les normes, ja hauria passat però no fan cas», denunciava Asunción.

A l’entrada al centre, les infermeres han anat a saludar-la. «Asunción, a tu sí que han de fer-te una entrevista perquè per a mi eres la millor de Simat», li ha dit una d’elles. Li ha demanat que esperara asseguda fins que isquera la infermera encarregada de subministrar-li la dosis. «Encara no estan preparades les vacunes? Vaig a anar llevant-me la roba», afirmava Asunción.

Amb un somriure, comentava al seu nét que no sabria si podrien posar-li-la perquè «jo no tinc carn, tot són ossos». Però, uns minuts després ja tenia injectada la primera dosis. Les infermeres li han recordat que havia d’esperar deu minuts. «Ves-te’n si vols a treballar, que jo patisc», li ha repetit en diverses ocasions al seu nét. Però ell ha esperat fins a l’últim moment per poder acompanyar-la a casa.

Amb la vacunació de Purificación, Rosa i Asunción, entre d’altres, s’inicia un camí d’esperança i comença a vislumbrar-se el final d’una pandèmia que ja fa més d’un any que va arribar a les nostres vides. Elles han viscut moltes fites històriques i, sobretot, han estat colpejades per una Guerra Civil, però, amb esta dosis, comencen a fer-li front a eixa bèstia anomenada coronavirus que ha afectat milers de famílies.

 

purificación vitoria rosa cháfer