Antiga Mesquita de la Xara

  • xara1 carrusel 612x288


  • xara2 carrusel 612x288
  • xara3 carrusel 612x288
  • Mesquita de la Xara: porta de l'ermita cristiana
  • Mesquita de la Xara: façana
  • Mesquita de la Xara: porta musulmana

 

xara0 extracto 170x130És una de les mesquites més importants de la Comunitat Valenciana. Destaca per ser vestigi, juntament amb la de Chelva, de la religió musulmana en l’antic Regne de València, ja que la guerra de les Germanies, principi de segle XVI, va suposar tant la conversió forçosa dels musulmans, com la destrucció de totes les mesquites de l’antic regne.

 

Història

Antigament, al voltant de la mesquita s’estenia l’alqueria musulmana de La Xara, avui desapareguda, on es conreaven vinyes, garrofers i figueres. El topònim de La Xara pot ser provinga de “as-sacrà” (“l’estepa”, “la garriga”).

Fou construïda al voltant del segle XV per donar un lloc de pregària als musulmans que hi vivien després dels assentaments cristians de la Valldigna. Però el 1525, un decret del monarca Carlos I, obligà a la conversió cristianisme. Eixe mateix any, més de 70 moriscos fugiren de La Xara, i en l’any 1531 la resta abandonà per a sempre la Valldigna, embarcant-se a unes naus algerianes atracades al port de Dènia. Poc temps després, la mesquita es reconvertí en església dedicada a Santa Anna i la zona fou repoblada amb cristians, però, que també abandonaren el lloc cap a l’any 1610, deixant-lo definitivament despoblat.

Arquitectura

Està situada a uns 400 del Monestir de Santa Maria de la Valldigna, al terme municipal de Simat de la Valldigna, envoltada de tarongers. La mesquita és de planta rectangular i té la particularitat quasi única d’estar orientada cap al sud, tal vegada per influència de la mesquita de Còrdova, i no cap al sud-est com era habitual, en direcció a la Meca.

Quatre pilars divideixen el seu interior en tres naus. A l´esquerra de l’antiga porta musulmana existeix una escala de caragol amb una antiga funció de minaret, des d’on l’alfaquí cridava els fidels a l’oració. La Quibla és l´element més important ja que assenyala la direcció de la Meca i per tant el lloc on els musulmans deuen dirigir les seues pregàries. En l’actualitat es mantenen els arcs del mihrab al mur de la Quibla o mur sud, segurament l’exemple millor conservat de tota la Comunitat Valenciana. A l'exterior de la mesquita, podem trobar l'antic pou de les ablucions.

Visites Guiades

Concertar visita guiada a la Tourist Info de Simat de la Valldigna

Telèfon: 96 281 09 20