Festes i tradicions

  • Música tradicional valenciana
  • Exhibició de pilota valenciana

 

festes0 extracto 170x130Un dels millors moments per a visitar Simat és durant alguna de les nombroses festes que, durant tot l’any, es celebren a la població. La musica, la pólvora i l’ambient festiu recorren cadascun dels carrers del poble, convidant a tots a unir-se i gaudir a l’aire lliure d’uns dies inoblidables.

 

Festes patronals (del 4 al 7 d’agost) Les festes patronals de Simat de la Valldigna es celebren els dies 4, 5 i 6 d’agost, i estan dedicades als Santets de la Pedra, Mare de Déu de Gràcia i Santíssim Crist de la Fe, respectivament. El dia 7 d’agost, conegut com el “dia del Gos” es celebra la tradicional desfilada amb fanalets elaborats amb la corfa del meló, que surt des de la Font Menor fins la Font Gran.

Durant aquestos tres dies l’Ajuntament programa una sèrie d’actes festius per a la població, entre els que destaquen els bous al carrer (tots els dies de 13:00 a 15:00 h i de 18:00 a 21:00 h), revetlles (musica en directe, tots el dies des de la 1:30 h, fins a ben entrada la matinada), espectacles de varietats (tots els dies a partir de les 23:30 h), coets i focs d’artifici (amb la ‘Nit del foc’ a la matinada del dia 6), processons religioses i cercaviles de la Banda de Música municipal (tots el dies, cap a les 21:00 h), i jocs per als menuts (amb la la festa de l’Aigua, que es celebra el dia 3 d’agost a les 12:00 a la Font Gran).

Sant Jaume i Santa Anna (25 i 26 de juliol) El dia 25 de juliol es celebra la festivitat de Sant Jaume, i al dia següent la de Santa Anna, a qui els habitants de Simat tenen una especial devoció, i a la que es coneix amb l’afectuós nom de “Santa Anneta”. Cada any, una colla d’amics i amigues s’encarreguen d’organitzar les festes en el seu honor. Els actes més emblemàtics són la pintada del carrer de Santa Anna (prop de la Font Gran), la romeria amb la imatge de la santa fins a l’Ermita (antiga mesquita de La Xara) i les danses populars. També és tradicional el sopar de germanor del dia 25 al carrer de Santa Anna, al que segueix una revetlla a la Font Gran. El dia 26, després de la processó, un gran castell de Focs d’Artifici tanca la celebració.

Sant Antoni (cap al 17 de gener) Tradicionalment s’ha celebrat el dia 17 de gener, encara que als últims anys les celebracions seculars s’han traslladat al cap de setmana anterior a aquesta data. Les festes de Sant Antoni són organitzades cada any per una colla d’amics i amigues. Destaca, entre tots els actes, la tradicional foguera on es reparteixen bunyols i vi, seguit d’una revetlla. El dia següent té lloc la missa, amb la benedicció dels animals i mascotes del poble. Després, els festers reparteixen per les cases de la població pa beneït i coca de Sant Antoni (un dolç típic fet als forns de Simat).

Dia de la Valldigna (cap al 15 de març) El diumenge abans de les Falles (març) es celebra a Simat el dia de la Valldigna, una festivitat que, encara que va nàixer fa pocs anys, ha arrelat entre la població i ja es considerat com un dia de festa gran. Eixe dia, en el que es commemora la fundació del Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna, i durant tota la setmana anterior es celebren diferents actes culturals i musicals als quatre pobles valldignencs. Així i tot, els principals actes es celebren a Simat, als voltants del monestir.

No sol faltar, per exemple, la tradicional processó cívica del dissabte en la que veïns de Barx, Tavernes, Benifairó, portant torxes, realitzen un recorregut a peu des dels seus pobles fins a les portes del cenobi cistercenc. Després es celebra un "correfoc" pels carrers pròxims i, ja ben entrada la nit, una revetlla amb l’actuació d’una orquestra a la Font Gran. Durant dos dies (dissabte i diumenge), prop del monestir hi ha un gran Mercat medieval, amb venda de productes típics, demostracions d’antics oficis, jocs per als menuts i representacions teatrals.

Festivitat del 9 d’Octubre El dia de la Comunitat Valenciana (9 d’octubre) es celebra a Simat amb una gran festa, a la que acudeixen veïns de les altres poblacions de la Valldigna. És tradicional que les colles d’amics de la població, després d’esmorzar, s’ajunten per a cuinar paelles prop de la Font Gran. L’ambient és molt animat, i culmina amb una revetlla que durarà fins a ja entrada la nit.

Ball de Disfresses (últim dissabte de juliol) L’últim dissabte abans del començament de les festes patronals es celebra a Simat la festa de disfresses. Les colles d’amics del poble fan una desfilada des de la Font Menor fins a la Font Gran. El jurat s’encarrega de puntuar i premiar les comparses més animades i les disfresses més originals. La festa conclou amb un multitudinari ball a mateixa Font Gran, amenitzat per una orquestra.