• Inici
  • Actualitat
  • Simat presenta la programació d’enguany per al Dia de la Valldigna

Simat presenta la programació d’enguany per al Dia de la Valldigna

Dia_de_la_Valldigna_2019.jpgDia_Valldigna_Simat_2019.jpg

Es celebrarà els dies 23 i 24 de març i compta amb una variada programació cultural i d’oci

Simat de la Valldigna ho té ja tot enllestit per tal de celebrar el Dia de la Valldigna, que enguany es commemorarà els dies 23 i 24 de març. Això no obstant, aquest cap de setmana ja hi haurà dos esdeveniments culturals que serviran d’avantsala a les diverses activitats programades per a eixa fita.

La primera tindrà lloc esta vesprada a les 19.00 hores a l’Almàssera del Monestir i serà la presentació del llibre de fotografia ‘El Monestir i la Valldigna’, de Joan Aguilar, i la posterior inauguració de l’exposició fotogràfica del mateix autor al Refectori.

D’altra banda, demà dissabte, a les 20.00 hores, l’Almàssera s’omplira amb la música del Cor de Cambra Quinze de Març i la Coral Istravagant de la zona d’Ístria (Croàcia), en l’Encontre Coral Internacional.

Ja el divendres, 22 de març, el Monestir obrirà les seues portes amb la visita guiada teatralitzada ‘Un Monestir de Cine’, una activitat gratuïta però cal fer-ne la reserva al telèfon 962 81 16 36.

El dissabte 23 s’inaugurarà el Mercat Medieval al carrer del Convent, el qual estarà obert dissabte i diumenge, de 10 del matí a 10 de la nit. A més a més, comptarà els dos dies amb tallers infantils a les onze i mitja del matí i a les cinc de la vesprada. També per als més menuts de la casa, el dissabte a les 12 del migdia hi haurà una exhibició del ‘Circ Piruleta’ i a les 17.30 l’espectacle ‘Canta i Juga’.

Mentrestant, al Monestir continuaran les visites guiades gratuïtes prèvia reserva a les 11, les 12 i les 13 hores tant dissabte com diumenge.

La nota musical del dia la posaran el grup Dixiland a les 17.30 al jardí del Monestir i La Hornet Covers, que actuarà a les 18.30 a la Font Gran.

A les 20.00 hores està previst l’aplec de la ‘XXIV Marxa amb Torxes’ i la lectura del manifest a la porta del Monestir.

El diumenge a les 9.30 hores tindrà lloc la Passejada de la Dona, des del Monestir fins a la Font Menor, amb el corresponent esmorzar posterior i ball en l’Avinguda de la Safor, davant del local de la Llar dels Jubilats. Així també, continuarà durant eixa jornada el Mercat Medieval amb els seus tallers infantils així com les visites guiades al Monestir.

A les 11.30 es durà a terme l’acte institucional del Dia de la Valldigna a l'Església del Monestir, al qual acudiran representants polítics de diverses institucions públiques. Seguidament, a les 12.00 hores, actuarà l’Orfeó Universitari.

A les 12.30 tindrà lloc el teatre infantil ‘Aventura Medieval’ a la Font Gran, i com a colofó d’aquestes celebracions, a les 17.30 començarà la revetlla, també a la Font Gran, de l’orquestra Montecarlo.

15 de març, Dia de la Valldigna
L’origen d’aquesta commemoració es remunta al 15 de març de 1297, dia en què el rei Jaume II el Just, nét del Conqueridor, va posar el nom de "Vallis Dignae" a l'antiga vall d'Alfàndec o Marinyén.

Tal com exposa Víctor Mansanet, alcalde de Simat de la Valldigna, fins al segle XVI, «la Valldigna va ser un model de convivència, amb pobladors musulmans, jueus i cristians». L'expulsió dels moriscos el 1609, dictada per Felip III, nascut a Madrid i pertanyent a la dinastia dels Àustries, va causar una greu crisi econòmica, sobretot al Regne de València, que va perdre un terç de la seua població i amb ella, gran part de l'economia agrària.

La història de la Valldigna està íntimament lligada al seu Monestir, situat a Simat, que va ser un dels més importants de la Corona d'Aragó i que comptà amb abats com Roderic de Borja, futur papa Alexandre VI, i el seu fill, Cèsar Borja. A més a més, figura en l'article 57 de l'Estatut d'Autonomia, i té una norma legal pròpia (la Llei 10/2008, de la Generalitat), la qual el converteix en un referent d'identitat del poble valencià.

L’alcalde simater declara que la Valldigna «és un referent d’identitat i model de convivència» i ha felicitat a tots els veïns i veïnes per l'efemèride. A banda, ha convidat tots els valldignencs, valldignenques i persones que visiten el municipi «a participar dels actes culturals i lúdics que hem programat per als dies 23 i 24 de març d'enguany».

I és que aquesta completa programació cultural i d’oci per a tots els públics, ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Simat de la Valldigna, la Mancomunitat de la Valldigna i els ajuntaments que la componen, el patronat provincial de Turisme i la Generalitat Valenciana a través de Fes Cultura.