• Inici
  • Actualitat
  • El «Taller de la memòria», més de 13 anys enriquint Simat de la Valldigna des de l’aula

El «Taller de la memòria», més de 13 anys enriquint Simat de la Valldigna des de l’aula

Foto taller memòria2

Cada dimarts, a la segona planta de la Casa de la Cultura de Simat de la Valldigna, hi ha una classe molt especial. Com qualsevol altra aula, en aquesta es treballa l’ortografia, les matemàtiques, la biologia i les habilitats plàstiques. No obstant això, les que fan especial aquesta classe, són les seues alumnes, amb edats que oscil·len entre els 65 i els 90 anys.

Asunción, Lola, Carmen... són algunes de les alumnes del «Taller de la memòria» que es du a terme cada dimarts a Simat de la Valldigna des de fa aproximadament 13 anys i que té un grup consolidat d’unes 15 persones.

La classe comença indicant quin dia de la setmana és, l’oratge que fa i en quina estació es troben, per ajudar-les a ubicar-se temporalment i espacialment. Seguidament, cada dia han de dur una o dues notícies d’actualitat (d'àmbit local, nacional o internacional) per posar-les en comú i tractar de recordar després quines notícies han tractat. La classe continua amb activitats diverses que abracen des d’exercicis de lectoescriptura o de matemàtiques fins a manualitats, on desenvolupen la seua creativitat i treballen la psicomotricitat fina.

Per a Sandra Souto, la professora d’aquest taller, l’objectiu, a banda de mantenir la memòria activa amb dinàmiques com les anteriorment descrites, «la idea és que es senten partícips de la seua comunitat, siguen autònomes i prenguen consciència del seu important paper a la societat, perquè tenen molt a aportar». A més, Souto posa l’accent en quèa classe l’aprenentatge és mutu «el que elles aporten no és sols important per a mi, sinó per a tota la comunitat».

Algunes de les alumnes van poder anar a l’escola, però les que no, han aprés a llegir i a escriure a aquest taller i declaren estar «profundament agraïdes». Tanmateix, a aquesta classe no sols es repassen normes ortogràfiques que recorden vagament dels seus anys a l’escola, sinó que aprenen a expressar els seus sentiments, coneixen hàbits de vida i inclús algunes s’endinsen en el món de les noves tecnologies.

Al «Taller de la memòria» també es fomenten les activitats intergeneracionals i recorden «amb molt de gust» la lectura teatralitzada del conte «La rateta presumida» a la guarderia del municipi, on els xiquets van estar «molt entretinguts». A més, fan ús habitualment de la biblioteca, ubicada al pis inferior, per buscar informació sobre els temes que la professora indica. També han realitzat algunes excursions al Monestir i amb motiu de cap d’any o de final de curs, se’n van juntes a esmorzar, i eixa és, segons comenten, l’activitat que més els agrada.

A més deSimat, «El taller de la memòria» es desenvolupa als municipis de Beniarjó, Xeraco, Bellreguard i Miramar i és una realitat gràcies al Centre de Desenvolupament Rural de la Safor, amb la col·laboració dels ajuntaments d’aquestes poblacions i de la Conselleria de Polítiques Inclusives.

Les persones interessades a participar-hi «tan sols han d’acostar-se un dimarts a l’hora de la classe per incorporar-se al grup, portar una llibreta i un estoig» i, sobretot, «ganes i il·lusió per aprendre i gaudir amb les companyes», declara Víctor Mansanet, alcalde de Simat de la Valldigna.

 

Foto taller memòria1

Foto taller memòria4