• Inici
  • Actualitat
  • L’Ajuntament de Simat adquireix l’arxiu personal de l’historiador Josep Toledo Girau

L’Ajuntament de Simat adquireix l’arxiu personal de l’historiador Josep Toledo Girau

simat-detecta-1.jpg

Gràcies a l’ímpetu posat i després d’un procés de negociacions, l’Ajuntament de Simat de la Valldigna ha adquirit l’arxiu de l’historiador Josep Toledo Girau per 5.500 euros. Es tracta d’un important fons en què hi ha tota mena de llibres, escrits, postals, nadalenques, volums de col·lecció, cartes redactades tant pel mateix Toledo Girau com per persones importants de l’època, llibrets dedicats per l’historiador Salvador Carreres Zacarés i diversos documents epistolars i bibliogràfics.

L’arxiu de Toledo Girau conté diversos llibres, com Chronique Catalane de Pierre IV d’Aragon III de Catalogne, dit le Cérémonieux ou del Punyalet, editat per Amédée Pages; les famoses Décadas de la Historia del Reino de Valencia de Gaspar Escolano i Juan Bautista Perales; o també un recull de totes les obres de Josep Toledo Girau, recopilat per ell mateix i organitzat en dos volums anomenats Varia, entre d’altres textos.

A banda de llibres, també es troba nombrosa correspondència de Toledo Girau, tant amb historiadors de l’època com relacionada amb el seu treball com a empleat de Correus, la majoria dels quals són agraïments a l’historiador pels seus treballs, felicitacions nadalenques i peticions per a utilitzar textos seus per a altres obres.  

D’altra banda, cal destacar determinats manuscrits escrits de pròpia mà pel mateix historiador simater, la qual cosa fa més valuós el document. Un d’aquests manuscrits és l’intitulat El Monasterio de Valldigna, en què l’autor s’endinsa en la història del govern dels abats perpetus. Es tracta d’una època que va des de l’any de la fundació del cenobi cistercenc, el 1298, fins al segle XVII.

L’arxiu conté alhora transcripcions, souvenirs dels viatges que l’historiador anava fent, estampetes de les esglésies que sembla que col·leccionava, i “molts documents més que ens falten per descobrir”, indica l’alcalde de Simat, Víctor Mansanet.. Molts d’aquests documents han de ser restaurats, i estan en procés d’estudi per a ser recuperats. Entre la copiosa documentació bibliogràfica destaca un llibre del segle XVII que l’Ajuntament de Simat enviarà a la Biblioteca Valenciana per a la seua restauració.

“Aquest arxiu representa una important font documental per a altres historiadors, i ara el tenim guardats a la Secció Local, situada en la Biblioteca Municipal de Simat de la Valldigna”, declara l’alcalde, qui afegeix que “esperem que per a la tardor puguen exhibir-se al públic”. 

 

Un cronista amb rigor científic

toledo_girau_1.jpg

Josep Toledo Girau nasqué el 1903 a Simat de la Valldigna. Ben jove, va ingressar al Cos de Correus. L’any 1922 va ser destinat a Barcelona, on es va interessar per la investigació a través de l’Arxiu de la Corona d’Aragó. Col·laborà, amb treballs de caràcter històric, al Butlletí de la Societat Castellonenca de Cultura i als Anals del Centre de Cultura Valenciana. Publicà diversos treballs: Los correos en la Valencia medieval (1954) i Repertorio bibliográfico de Valldigna y pueblos de la comarca (1968), Les aigües de reg en la història de Valldigna (1958), El castell i la vall d’Alfàndec de Marinyén des de sa reconquesta per Jaume I fins la fundació del Monestir de la Valldigna per Jaume II (reeditat el 1992), L'església del Monestir de la Valldigna (1948), etc.

De tot el seu treball, però, cal destacar la còpia que va fer el 1932 del manuscrit de fra Estevan Gil, Historia chronológica de los abades del Real Monasterio de Nuestra Señora de Valldigna, ja que l'original es va cremar uns anys després, en plena guerra civil. Aquesta obra ha estat clau clau per a conèixer la història de la Valldigna. Va ser editada al 2004 per la Fundació Jaume II el Just.

Toledo Girau és, sens dubte, una de les persones més importants de la història Simat. “La seua gran labor per traure de l’oblit el nostre poble mitjançant un estudi científic exhaustiu és d’agrair, per això estem molt contents d’haver aconseguit el seu arxiu personal”, declara Víctor Mansanet. Va morir en 1976. Tres anys després, va col·locar-se una placa d'homenatge en la casa en què va nàixer al seu poble, Simat.

 

 

Simat de la Valldigna, 20 de juliol de 2017