Tornaveus actua al Monestir de la Valldigna

tornaveus

Tornaveus actua al Monestir de la Valldigna

El passat dissabte 8 de maig va tindre lloc al Monestir de la Valldigna el concert «Polifonies tradicionals», del grup Tornaveus, el qual està format per un conjunt de veus principalment femenines, al qual se li afegeix una veu masculina greu que fa la funció de baix. L’actuació va estar integrada dins de la programació cultural de la Mancomunitat de la Valldigna.

Este projecte va nàixer l’any 2011 a iniciativa del músic i etnomusicòleg Jaume Ayats, juntament amb Eura Gaya, Iris Gayete, Anais Falcó i Ester García, les quals es defineixen com un grup de «polifonies tradicionals femenines i mixtes». Els components d’este grup són experts en la música tradicional i estudiosos d’esta varietat musical, ja siga vocal o no.

El repertori que van oferir als més de 50 assistents i que va omplir l’almàssera del Monestir de la Valldigna va estar compost per polifonies religioses, com el conegut Stabat Mater, així com diferents gojos, cançons tradicionals amb textos humorístics o cançons de bressol. Durant tota l’actuació, el públic va aplaudir el nivell musical, sobretot «El goig en lloança de la mare de Déu de la Libertat».

L’acte va estar presentat pel musicòleg i vicepresident de la Mancomunitat, Josep Antoni Alberola, i va contar amb la presència del president del president de la Mancomunitat, Víctor Mansanet.

«El grup Tornaveus és un referent i exemple del que són i signifiquen les polifonies a Europa», segons ha explicat el president de la Mancomunitat, Víctor Mansanet. Al llarg del concert, les intèrprets van fer servir diversos instruments de percussió típics de la Mediterrània, com les castanyoles o el estris casolans.