• Inici
  • Actualitat
  • Simat i Benifairó oficialitzen la prestació conjunta de Policia Local

Simat i Benifairó oficialitzen la prestació conjunta de Policia Local

policia

Simat i Benifairó oficialitzen la prestació conjunta de Policia Local

La Direcció de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències ha autoritzat els municipis de Simat de la Valldigna i Benifairó de la Valldigna per a prestar conjuntament el servei de la Policia Local.

La constitució de l’associació dels municipis per a la prestació conjunta d’este servei està regulada per la Llei Orgànica 2/1986 de Forces i Cossos de Seguretat, de caràcter estatal, i d’acord amb el que estableix l’article 35.3 de la Llei 17/2017 de Coordinació de policies locals de la Comunitat Valenciana en el cas de que dos municipis siguen limítrofs, no disposen de recursos suficients i la suma de les seues poblacions siga inferior a 40.000 habitants. Este tràmit, que es va iniciar fa tres anys, suposa la primera experiència d’estes característiques que es desenvolupa a la comarca de la Safor, tot i que ja s’havien fet algunes semblants a la Comunitat Valenciana com és el cas de Cox i Granja de Rocamora.

Amb la unió dels dos cossos, formats per nou policies, tot i que es pot ampliar a deu, ja que hi ha una plaça per cobrir en el cos de Benifairó. A més, les dos poblacions es beneficien d’esta associació, ja que Benifairó tindrà servei nocturn i de cap de setmana, mentre que Simat amplia recursos humans per a cobrir tot el terme municipal.

Per altra banda, el cap de la Policia Local, d’acord amb la memòria explicativa aprovada de manera unànime per les dos corporacions locals i segons la Llei de Coordinació de Policies del 2017, estableix que serà l’oficial de major categoria i antiguitat dels dos cossos i el retén principal se situarà a Simat de la Valldigna. El nomenament del cap de l’associació policial es farà efectiu en les pròximes hores.

L’alcalde de Simat de la Valldigna, Víctor Mansanet, felicita a les dos corporacions locals per esta iniciativa. «Resulta imprescindible l’associació per prestar el servei de seguretat ciutadana en una àrea que abasta més de 5.000 persones», declara l’edil simater, qui és partidari de «continuar la política de mancomunar serveis amb els pobles veïns, especialment els que integren la Mancomunitat de la Valldigna (Simat, Benifairó i Barx)». De fet, els tres pobles ja han mancomunat el servei d’arxiver i la conservació, manteniment i millora del riu Vaca després d’un acord amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Al mateix temps, la Mancomunitat s’encarrega de la programació cultural del Monestir de la Valldigna. Recentment, l’actual president de la Mancomunitat, Víctor Mansanet, ha signat un conveni de col·laboració amb el Centre d’Interpretació de Música Medieval, el qual dirigeix la investigadora Mara Aranda.

Mansanet es declara partidari de «treballar de manera associativa i mancomunada amb els pobles veïns». «Actuar conforme van fer en els anys 70 els municipis escandinaus, els quals van desenvolupar un model d’associació mancomunada de serveis essencials i administratius», explica.