Simat participa en la reunió «Vacuna’t i avant»

riesgo trombos

Simat participa en la reunió «Vacuna’t i avant»

L’alcalde de Simat de la Valldigna, Víctor Mansanet, ha participat este matí en el projecte en línia «COinMUNIDAD de la Safor i la Vall d’Albaida. La comunitat es mobilitza front a la pandèmia», promogut pel Centre de Salut Pública de Gandia amb la col·laboració de diferents sectors i en què s’engloben diferents reunions amb temàtiques variades.

La reunió d’avui, sota el nom «Vacuna’t i avant», ha contat amb el testimoni de les infermeres d’Atenció Primària, Sandra Lleti, Mariola Ramos, Liliana Requena i Maite Pingarrón, i la metgessa, Rebeca Cremades. Al llarg de la conferència, han explicat el procés de creació de la vacuna contra la COVID-19, el qual han definit com «un treball a contrarellotge», ja que «la comunitat científica s’ha unit per a aconseguir que es realitze en el menor temps possible». Tot i això, han remarcat que, durant els últims dies, «s’ha posat més el focus en els problemes que pot originar la vacuna que en la pròpia pandèmia, que és el principal problema».

Durant la xerrada, han explicat les diferents fases per les quals ha passat la vacuna i el procés d’autorització i avaluació per part de l’Agència Europea del Medicament (EMA) i la Comissió Europea. «La EMA ha estat avaluant les diferents fases al mateix temps que es desenvolupaven, per si fallara alguna cosa, poder modificar-la», han explicat.

Per altra banda, les expertes han informat sobre l’estratègia de vacunació que s’està seguint a Espanya, que es basa en el nombre de dosis disponibles i la definició dels grups prioritaris en funció de criteris ètics i l’evidència científica. I, a més, han mencionat els diferents tipus de vacunes que s’estan injectant.

A més, han destacat que «els beneficis de la vacunació superen als riscos que podem patir si sofrim la COVID-19» i han remarcat que «els beneficis afecten tant de manera individual com col·lectiva».

Les infermeres han aprofitat per assenyalar algunes indicacions com la importància de vacunar-se tot i haver passat la COVID-19, posposar la vacunació si la dona està embarassada o esperar entre 15 dies i dos mesos si vol quedar-se embarassada, entre d’altres. Per altra banda, també han informat dels possibles efectes secundaris que pot produir com els calfreds, la febre o el mal de cap, que solen desaparèixer entre les 48 i les 72 hores, tot i que han indicat que cal acudir al metge si «hi ha dificultat per respirar, un dolor abdominal persistent, visió borrosa, dolor en una cama o dolor intens persistent passats els tres dies».

Tot i això, han afirmat que cal seguir les mateixes indicacions establertes tot i estar vacunats com l’ús obligatori de la mascareta, la distància social, el llavat constant de mans, la ventilació o quedar-se a casa si presenten algun símptoma o han estat en contacte amb algun positiu.

Per últim, han recalcat que el risc de sofrir una trombosis és ínfim i que hi ha més casos per fumar o haver passat la COVID-19.

fases vacuna