Dia Internacional de l'Holocaust

logo 1 simat 14 x 16
Dia Internacional de l'Holocaust

L’Ajuntament de Simat de la Valldigna, com a membre d’Alcaldies per la Pau i de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, se suma a la celebració del Dia Internacional de Commeració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i la Prevenció de Crims contra la Humanitat, que se celebra hui, 27 de gener.

D’esta manera, es reivindica la necessitat d’aprofundir en l’educació, la memòria i la investigació sobre l’Holocaust, que, com reconeix la UNESCO, és essencial per fomentar l’observació dels Drets Humans, les llibertats fonamentals i els valors de tolerància i respecte mutu.
 
El 27 de gener de 1945 es va produir l’alliberament del camp de concentració i extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau per les tropes soviètiques en el marc de la Gran Guerra Pàtria o Segona Guerra Mundial.
Esta commemoració afecta directament als valencians i espanyols, ja que van ser milers els exiliats republicans que després de recalar pels camps de concentració del sud de França i nord d’Àfrica van ser deportats als camps d’extermini nazis. Molts van ser assassinats i, els supervivents, apàtrides per decisió de Franco, no van poder tornar als seus pobles i ciutats.
 
Per això, la Xarxa de Municipis per a la posada en valor de la Memòria Històrica, impulsada per la FVMP, considera essencial posar cara a les víctimes i honrar-les, mantindre una posició activa i bel·ligerant en la defensa dels valors i de la convivència democràtica i fomentar l’educació, la formació i la cultura de la convivència creativa en pau.
 
Cal recalcar que ací, en Espanya, també va hi haure un Holocaust, tal com assenyala el prestigiós historiador britànic Paul Preston. Vora 200.000 homes i dones van ser assassinats i executats extrajudicialment. A més a més, un nombre desconegut d’homes, dones i xiquets van ser víctimes dels bombardejos i l’èxode que va seguir a l’ocupació del territori per part de les forces franquistes.
“Tot això constitueix el que ben bé pot anomenar-se Holocaust espanyol”, declara Preston. Segons un article publicat a octubre de 2013 per Jutges per la Democràcia, Espanya és “el segon país amb més desapareguts després de Camboya”. Un treball elaborat pels enviats de l’ONU a Espanya, Jasminka Dzumjur i Ariel Dulitzky, aporta la xifra de 114.226 desapareguts, tot i que la investigació va ser incompleta. L'’investigador en Dret Penal Internacional, Miguel Ángel Rodríguez Arias, considera que esta xifra és molt superior.