Comença un nou i diferent curs escolar

ceip
Comença un nou i diferent curs escolar
L’any 1957, l’Acadèmia Sueca va guardonar l’escriptor francés d’origen algerià, Albert Camus, amb el Premi Nobel de Literatura a Estocolm. El seu discurs va estar dedicat al seu mestre de l'escola primària, Louis Germain, a qui després de la cerimònia li va escriure una carta molt emotiva en què agraïa la seua “mà afectuosa, esforços i cor generós”, els quals “sempre romandran vius en aquest escolar”. El professor li va contestar: "El plaer d'estar a classe brillava per tota la teua persona. L'èxit no se t’ha pujat al cap”. En la classe del Sr. Germain, almenys, l’escola alimentava en Camus una fam més essencial encara per al xiquet que per a l’adult, que és la fam de descobrir.
 
Amb aquesta història intente remarcar la importància que té l’educació per al ser humà, no només com a un dret fonamental, sinó també com una alternativa a la realitat d’avui dia. L'educació resulta essencial en la nostra vida, és una arma carregada de futur, l'eina que ens permet entendre millor el món, però també és el camí per transformar-lo i construir-ne un millor. Per eixe camí han transitat pedagogs com Paulo Freire, Gabriela Mistral, María de Maeztu, Francesc Ferrer i Guàrdia, Rosa Sensat, Maria Montessori, Celestin Freinet, etc., i entitats com els Instituts per a Obrers de València, l’Escola Moderna, el krausisme o els moviments de renovació pedagògica, entre d’altres.
 
S'inicia un nou curs escolar marcat per la pendèmia que ha causat el Covid-19, però hem de conservar l’esperança de superar aquesta crisi. Amb classes presencials i, si les circumstàncies ens obliguen, telemàtiques, l’objecte de l‘educació ha de continuar centrant-se en “ensenyar a pensar i no a obeir”. Hem de ser crítics, solidaris i, sobretot, lliures.
 
Com alcalde, vull expressar tot el meu suport a l’alumnat simater que reprén els seus estudis en les distintes etapes de l’educació, ja siga Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i també en l’ensenyament universitari. I vull expressar alhora la meua total confiança amb el professorat dels centres educatius on es formen el nostes xiquets i xiquetes, ja siguen escoles, instituts, universitats o escoletes infantils.
 
Com a pare, vull encoratjar els pares i mares del nostre alumnat, així com les associacions que els representen. Sóc conscient de l’enorme dificultat i de la incertesa que presenta aquest nou curs escolar per culpa de la crisi del coronavirus. Haurem d’adaptar-nos a aquesta nova realitat per superar-la i construir una escola millor, una escola que volem pública, arrelada al medi i de qualitat.
 
Finalment, m’adrece a la comunitat educativa per comunicar-vos que l’Ajuntament de Simat, a través de la Regidoria d'Educació, esmerçarà tots els esforços i invertirà tots els recursos perquè els nostres alumnes, professorat, pares i mares, personal d’administració i de serveis, exercisquen els seu comés de la manera més segura, sempre d’acord amb les normes legals i recomanacions publicades per les autoritats sanitàries. Prudència, prevenció, sentit comú. I recordeu:
 
• la mascareta és obligatòria per als alumnes a partir dels 6 anys d’edat,
• llaveu-vos sovint les mans
• i guardeu la distància.
Que el somriure, la salut i l’alegria vos acompanye a la comunitat escolar de Simat en aquest curs que comença.
 
Víctor Mansanet Boïgues
Alcalde de Simat de la Valldigna
escola