Jessica Gregori: “Altre dels problemes que estem patint és la infodèmia o la sobreabundància d'informació no verídica”

jessica gregori 2

Jessica Gregori: “Altre dels problemes que estem patint és la infodèmia o la sobreabundància d'informació no verídica”

“Esta crisi sanitària a causa de la COVID-19 ha ajudat a la societat a augmentar la confiança i ha demostrat l'espectacular capacitat de reposta, suport, empatia, solidaritat i altruisme i l'habilitat de resoldre els problemes amb rapidesa”. Jessica Gregori, psicòloga i veïna de Simat de la Valldigna, explica que totes les crisis tenen la seua part positiva i “hem de mostrar certa resiliència”.

La situació de pandèmia que està patint el territori espanyol durant els últims mesos ha afectat a la ciutadania en molts aspectes, ja siga d'una manera o una altra. Gregori recalca que cada sector de la població ho viu d'un mode diferent. Per exemple, la població adulta “es preocupa pels seus familiars o per contraure el virus”, al temps que “el sector sanitari és un dels grups més exposats psicològicament” o , per altra banda, “el món laboral es troba atemorit per la possible crisi econòmica i la situació d'atur que pot patir en un futur immediat”.

No obstant, esta psicòloga destaca que és necessari prestar especial atenció als xiquets, ja que “han canviat completament la seua rutina” i, per això, és important “tractar amb ells este tema amb molta paciència”. Gregori recomana que, davant esta situació, “hem de fer-los les preguntes apropiades a la seua edat per corregir la informació equivocada, oferir-los suport, tranquil·litat, afecte i sinceritat i no donar-los més detalls dels que ens demanen”. Durant estos dies també és important que mantinguen el contacte diari amb els seus familiars, ja siga de manera virtual o presencial per augmentar “les seues estabilitats emocionals”.

Altre dels problemes als quals s'enfronten els menors és el fet de no voler eixir de casa. “Hem d'esbrinar el motiu pel qual ocorre i no pressionar-los”, assenyala Gregori. La manera d'afrontar la situació depén del caràcter i les emocions de cada xiquet, “que probablement senten por i angoixa davant les noves mesures i conductes després del confinament”. Per això, “el més important és dialogar amb ells i generar una situació de repte-meta”, és a dir, “negociar xicotetes eixides amb temps i distàncies marcades, que, progressivament, augmentaran”. Algunes de les recomanacions d'esta psicòloga a l'hora d'eixir al carrer es basen en jocs com “proposar-los activitats d'observació de la natura o demanar-los que posen en pràctica les mesures de seguretat”.

Gregori destaca que l'estat d'alarma ha afectat a la societat en general, posat que “hem assimilat la informació amb molta rapidesa i això provoca por, inseguretat i confussió”. Estes sensacions es repeteixen sempre que es produeix qualsevol catàstrofe a nivell mundial generant “ansietat, depressió, fòbies, transtorns alimentaris o adiccions”. A més, esta situació també està alterant la son en la major part de la població, ja que “durant el confinament ens hem despertat més tard, hem perdut hores de llum solar i hem practicat menys activitat física comportant insomnis, despertars nocturns o malsons”.

Per millorar esta situació i evitar problemes físics i mentals, l'especialista destaca que “cada ciutadà ha de ser responsable de la informació que consumeix exposant-se als mitjans de comunicació de manera raonable, com ho feia abans de la crisi”. “Si una família no disposa de televisió perquè és el seu model de vida, no ha de comprar-se una per exposar-se durant estos dies a les notícies”, explica. A més, afig que, com assenyala la Organització Mundial de la Salut, “altre dels problemes que està patint la ciutadania, a més del coronavirus, és la infodèmia o la sobreabundància d'informació no verídica, sobretot a les xarxes socials”. Per això, recomana consumir-les “raonadament i amb un ús responsable per no alterar la nostra vida i, així, evitar que ens afecte a la salut mental o física”.

No obstant, i a pesar de les mesures de flexibilitat, la situació pot retrocedir i, per això, Gregori assenyala que “hem de ser conscients que hi ha moltes probabilitats d'un rebrot en el nombre de contagis” i, “si ho assumim, estarem més preparats, ja que disposem de major informació i ja hem experimentat les conseqüències del confinament”. No obstant, “la població, pel contrari, pot posar en dubte les mesures de seguretat que s'han realitzat i augmentar la seua preocupació”. “Cal tenir en compte que no tots compleixen les mesures proposades, ja que ens sentim més relaxats i hem de ser conscients que això pot comportar problemes”, conclou.

jessica gregori