• Inici
  • Actualitat
  • Nota informativa homenatge als regidors i alcaldes republicans

Nota informativa homenatge als regidors i alcaldes republicans

Homenatge regidors repus4

Foto salo plens republica

 

L'AJUNTAMENT DE SIMAT RET HOMENATGE ALS REGIDORS I ALCALDES REPUBLICANS

Divendres, 15 d’abril de 2016, se celebrà, en el Salo de Plens de l’Ajuntament, un acte d’homenatge als regidors i alcaldes republicans. Es tracta, segons l’alcalde, Víctor Mansanet, de “rememorar la labor realitzada des de l’Ajuntament, en aquella època, pels edils de qualsevol ideologia que van ser elegits legalment i democràticament representants de la ciutadania en el Consistori”.

L’alcalde inscriu aquest acte dins del que considera un “necessari i just reconeixement a totes les persones que van defensar la legalitat republicana i els valors de llibertat, justícia, igualtat, democràcia i la pau”. Després de 77 anys de silenci, “aquest Ajuntament estava en deute amb les autoritats republicanes municipals, sorgides de la més estricta legalitat democràtica” i, per tant, “ens hem acollit a la insuficient Llei de la Memòria Històrica, la qual obri una via legal a la reparació i reconeixement a les víctimes de la cruel dictadura franquista”. Durant l’acte d’homenatge, l’alcalde va llegir una declaració institucional, així com els noms que consten a l’arxiu municipal dels alcaldes i regidors que van exercir algun càrrec o activitat pública durant la República a l’Ajuntament de Simat i al Pla de Corrals.

Víctor Mansanet assegurà que la II República “va constituir el primer intent d’aplicació d’una autèntica democràcia a l’Estat espanyol i de la societat d’aleshores”. En aquell període històric s’instaurà el sufragi universal, el dret al vot de les dones, s’impulsà la creació d’escoles públiques, s’aprovà la primera llei del divorci, el matrimoni civil i els estatuts d’autonomia de Catalunya i Euskadi; es va promoure la reforma agrària i la de l’exèrcit, s’aplicaren mesures per millorar les condicions laborals dels treballadors i treballadores, i es van assentar les bases de l’Estat de Benestar. La Constitució republicana de 1931 “garantia tots els drets i llibertats fonamentals” i, fins i tot, “proclamava, en l’article 6, la renúncia a la guerra com a instrument de política nacional”, segons recorda Mansanet.