75 aniversari de les bombes nuclears d'Hiroshima i Nagasaki

75 aniversari

75 aniversari de les bombes nuclears d'Hiroshima i Nagasaki

Enguany es compleix el 75 aniversari dels bombardejos atòmics sobre les ciutats japoneses d’Hiroshima i Nagasaki. També és l'últim any del programa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, al qual es va adherir l’Ajuntament de Simat el passat juliol de 2017 amb l’esperança de l'abolició de les armes nuclears mentre els hibakusha (víctimes que han sobreviscut a l’horror dels bombardejos de les dos esmentades ciutats) estiguen vius. No obstant això, a la llum de la pandèmia COVID-19, no es podran celebrar els actes que estaven previstos per a aquest estiu.

En un moment en què ens hem d'unir més que mai en la lluita contra la pandèmia, l'unilateralisme està guanyant impuls en la comunitat internacional. Ara és encara més important que totes les nacions prenguen mesures per abordar amenaces comunes com ara malalties infeccioses o armes nuclears, des d'una perspectiva humanitària, i que la societat civil done suport als líders polítics en la recerca d'aquests objectius.

Tenint en compte l'anterior, per commemorar aquest any clau, els Alcaldes i Alcaldesses per la Pau han planejat diversos projectes sota el lema "No més Hiroshima! No més Nagasaki!". El nostre objectiu és que la gent de tot el món compartisca el sincer desig dels hibakusha: "Ningú més hauria de patir com vam patir nosaltres”.

El 6 d’agost de 1945, una bomba atòmica va reduir a la ruïna absoluta les ciutats d’Hiroshima i Nagasaki, acabant amb la vida de més de 300.000 éssers humans. Encara hui, milers de persones sofreixen els devastadors efectes de la radiació i un incommensurable dolor emocional. Per evitar la repetició d’una tragèdia com aquesta, les ciutats d’Hiroshima i Nagasaki no han deixat de parlar al món sobre la crueltat inhumana de les armes nuclears i han fet crides continuades perquè s’abolisquen les armes nuclears.

El 24 de juny de 1982, en la 2a Sessió Especial sobre Desarmament que es va celebrar en la seu de Nacions Unides a Nova York, l’alcalde d’Hiroshima, en aquells moments, Takeshi Araki, va proposar un programa per promoure la solidaritat entre ciutats per a l’abolició de les armes nuclears. Aquesta proposta va traspassar fronteres i ha arribat al nostre municipi a través d’Alcaldies per la Pau.

L’organització Alcaldes i Alcaldesses per la Pau la integren ciutats de tot el món que han expressat formalment el seu suport al programa que l’alcalde Araki va anunciar el 1982. Al març de 1990, aquesta iniciativa va ser registrada en les Nacions Unides i el 1991 se li va atorgar un estatus consultiu especial en el Consell Econòmic i Social de l’ONU.

Formen part d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, municipis com Hèlsinki (Finlàndia), Marburg i Berlín (Alemanya), Lyon, Montpeller i París (França), Roma, Verona i Florència (Itàlia), Londres, Manchester i Edinburgh (Regne Unit), San Francisco, Fargo i Houston (EUA), Pekin (Xina), Vancouver (Canadà), Fremantle i Sidney (Austràlia), Durban (Sud-àfrica), Lusaka (Zàmbia), Bawku (Gahna), Cochin (India), Buriram (Thailàndia), Moscou (Rússia), Bilbao (Euskadi), Barcelona i Sitges (Catalunya), Valladolig (Castella-La Manxa), Sevilla i Cadis (Andalusia), Sagunt i Simat (País Valencià), etc. En total, 7.921 municipis de 164 països i regions.

Víctor Mansanet

Alcalde de Simat de la Valldigna

75 aniversari 2