Conceptes ofensius

Simat sompli dorgull

Conceptes ofensius

En el nostre dia a dia utilitzem conceptes, frases o expressions que poden resultar ofensives per al col·lectiu LGBT i que cal evitar per aconseguir una major igualtat. Amb motiu de la celebració del 28 de juny, vos mostrem algunes:

- “No sembles gai, no tens molta ploma”

Els rols de gènere, els estereotips i el patriarcat fan que la masculinitat o la força estiguen relacionades amb els homes heterosexuals i, pel contrari, la sensibilitat o la gesticulació s’associen a les dones i els gais.

- “Qui de les dos fa d’home?”

Esta expressió també està relacionada amb el patriarcat, ja que en una relació entre dones, cap d’elles fa d’home ni a l’inrevés.

- “Jo no tinc cap problema amb els homosexuals, però…”

Esta frase mai acaba bé, ja que la segona part de l’expressió suposarà una adversitat.

- “Eres molt guapa per a ser lesbiana”

Esta expressió plasma una visió masculina de la dona i, a més, es tracta d’un concepte masclista que situa a la dona com un objecte de desig.

- “Els bisexuals són uns viciosos”

Que una persona puga compartir de la mateixa manera la seua vida amb un home o amb una dona no ha de suposar cap problema.

- “És trans? Doncs sembla una dona”

No ho és? Les dones no han d’aparentar un gènere, sino sentir-lo.

- “I les lesbianes com teniu sexe?”

Esta pregunta està relacionada amb el masclisme i el falocentrisme, on les relacions sexuals sols es relacionen amb la penetració.

- “Tanta relació amb homosexuals, al final has acabat de la mateixa manera”

Esta expressió mostra l’homosexualitat com una malaltia contagiosa. No hi ha més probabilitats de ser homosexual segons el teu entorn.

- “Per què no se celebra un dia de l’Orgull Hetero?”

Sols cal vore les dades. Hi ha més de 50 països contraris als drets del col·lectiu LGBT i altres 70 castiguen l’homosexualitat.

- “No sigues marica!”

Este comentari se sent de manera molt freqüent relacionant l’homosexualitat amb la debilitat.

- “Estàs confós, quan madures, ja ho decidiràs”

Esta expressió es dedica a sovint als joves, adolescents, a persones bisexuals o que no se senten representades pel seu gènere.

Cal ser conscients del nostre vocabulari, ja que les paraules també poden ferir al nostre entorn. Qualsevol xicotet gest pot ajudar a millorar la societat en què vivim.

Regidoria d’Igualtat