Diada de les llibertats del poble valencià

WhatsApp Image 2020-04-25 at 11.25.46

Diada de les llibertats del poble valencià

Enguany celebrem el Dia de les Llibertats Nacionals del Poble Valencià en unes circumstàncies especials marcades per la pandèmia que patim provocada pel Covid-19. Això no ens impedeix, però, seguir treballant i pensar el futur del nostre país, un futur que encara que s’albira amb incertesa, hem de construir perquè siga més lliure, més saludable i més pròsper.

La crisi sanitària ha destapat les mancances d’un sistema, sense cap mena de dubte, insostenible, i ha fet palesa la necessitat de buscar-ne alternatives per a evitar una catàstrofe humanitària a escala planetària.

Però també, la crisi ha tret el millor de la ciutadania: la solidaritat, com s’ha pogut comprovar al nostre municipi, Simat. Aquesta solidaritat, unida a la responsabilitat i el civisme demostrat per la immensa majoria del veïnat, ens enorguelleix i ens prepara per a encarar eixe el futur amb més confiança.

La batalla d’Almansa, el 25 d’abril de 1707, va causar la pèrdua de vides humanes, a més de l’autogovern, les Corts Valencianes —en què estava representat el Monestir de Simat, per mitjà del seu abat— i els Furs, atorgats per Jaume I. Aquest dia ha de ser no només commemoratiu, sinó reivindicatiu.

La crisi pandèmica ens reafirma en la necessitat d’apostar decididament per la sanitat pública i per un finançament just. Resulta indispensable dotar de majors i millors recursos materials, tècnics i humans el nostre sistema de salut per poder atendre, d’una manera més eficaç, les famílies en aspectes tan importants de la vida com la salut, l’educació i el benestar social, i afrontar una eixida social més efectiva a la crisi, tant sanitària com laboral i econòmica.

No cal dir que l’increment de la despesa en el sector públic ens permetràcobrir les necessitats d’una població que demana canvis estructurals. La raó i el sentit comú ens impulsa cap a una economia productiva que respecte el medi ambient, pose la gestió política al servei de la gent i i aprofundisca en una major autonomia per al nostre país.

En aquest dia tan significatiu per al poble valencià, vull mostrar el meu reconeixement als llauradors i llauradores de Simat, productors, jornalers i jornaleres i d’altres treballadors i treballadores de la terra, perquè amb el seu esforç han constatat la importància d’una sobirania alimentària que posa en envidència determinades polítiques agràries —errònies i interessades— estatals i europees.

I junt amb els llauradors, no em cansaré d’agrair l’extraordinari servei que presten a la comunitat el personal sanitari dels hospitals i del nostre Centre de Salut, els comerços locals, distribuïdors, cossos de seguretat, empleats municipals i assitencials, persones voluntàries, etc. i d’expressar la nostra solidaritat amb aquells altres treballadors i treballadores del sector productiu que s’han vist obligats a cessar en la seua activitat (autònoms), sotmetre’s a expedients de regulació temporal o inscriure’s en l’oficina d’atur.

Per una salut pública i un ensenyament públics, gratuïts i de qualitat. Pel benestar del poble valencià. Per un finançament just. Per un major autogovern. Feliç Dia de les Llibertats Nacionals de Poble Valencià. Salut!

Simat de la Valldigna, 25 d’abril de 2020

Víctor Mansanet Boïgues

Alcalde de Simat de la Valldigna