Simat fomenta el llenguatge igualitari

llenguatge igualitari

Simat fomenta el llenguatge inclusiu

La Regidoria d’Igualtat i la Regidoria de la Dona, amb motiu del Dia de la Dona, que se celebra el pròxim 8 de març, ha llançat la campanya “Controla les teues paraules! El llenguatge també invisibilitza les dones”, on posa de manifest la importància que té l’ús del llenguatge igualitarien la societat actual, ja que es tracta d’una de les manifestacions més clares de tracte no igualitari entre dones i homes.

Des de les dos regidories han indicat que el primer pas per corregir el sexisme lingüístic es basa en detectar-lo i, per aixó, recorden alguns dels usos que invisibilitzen a les dones en el discurs i que s’ha de corregir tant a les institucions com al propi carrer.

Entre els errors que han destacat es troba l’ús del masculí genèric, el qual s’ha d’evitar, ja que genera confusió i ambigüitat i, per tant, és necessari substituir estes formes per altres que engloben tant homes com dones.

Un altre dels problemes detectats és la preferència en l’ordre de presentació. Generalment, s’anteposa el terme masculí al femení.

Per altra banda, en moltes ocasions, els homes són denominats per la professió, l’estament social o la nacionalitat i a les dones sols es destaca el sexe o la dependència d’un home.

Un altre dels errors que recalquen se centra en la masculinització lingüística de la professió, ja que s’utilitza el terme masculí per a denominar el treball exercit per una dona. A tall d’exemple, seria incorrecte emprar la metge, ja que es pot utilitzar el terme metgessa.

Per últim, també es detecta una asimetria en el tracte entre els dos sexes. En este cas, les formes de tractament i cortesia presenten la dona en relació de dependència respecte a l’home o la infantilitzen amb diminutius com “senyoreta”.

La regidora de la Dona, Almudena Donet, i la regidora d’Igualtat, Lucia Bataller, recalquen que és necessari esforsar-se en este aspecte, ja que molts dels termes estan arrelats i, per aixó, animen al veïnat a corregir estos usos per aconseguir una societat més igualitària.