• Inici
  • Actualitat
  • Simat de la Valldigna presenta el pla de Minimització d’Impactes Medioambientals per a la Regularització d’Habitatges

Simat de la Valldigna presenta el pla de Minimització d’Impactes Medioambientals per a la Regularització d’Habitatges

fcf77d21-acb9-4cc5-999b-ec8f335dc6b6

Simat de la Valldigna presenta el pla de Minimització d’Impactes Medioambientals per a la Regularització d’Habitatges

Es tracta del primer municipi dins la Comunitat Valenciana que posa en marxa esta mesura

L’Ajuntament de Simat de la Valldigna ha presentat esta vesprada a l’auditori de la Casa de la Música el pla de Minimització d’Impactes Medioambientals per a la regularització d’habitatges al Pla de Corrals, les Foies i la muntanya dels Cristalets amb l’objectiu de «trobar una solució tècnica i legal al problema», com ha assenyalat l’alcalde del municipi, Víctor Mansanet.

Durant la presentació també ha intervingut l’assessor jurídic i antic secretari autonòmic de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Lluís Ferrando Calatayud, qui ha explicat que entre els problemes que hi tenen estes vivendes es troben alguns medioambientals com l’afecció dels aqüífers o el paisatge, l’increment del perill d’incendis i inundacions o la proliferació d’abocadors i, per altra banda, inconvenients socials i patrimonials com la impossibilitat d’hipotecar o dedicar els habitatges a l’arrendament, la falta de cèdula d’habitabilitat o la situació d’irregularitat que redueix el valor dels immobles.

D’esta manera, i després de la modificació de la llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge, és possible la regularització d’estes vivendes convertint-se, com ha assenyalat Ferrando, en «una obligació per als ajuntaments, que tenen la responsabilitat d’aprovar plans de creixement, i també per als propietaris que poden ser sancionats».

Per això, el pla conta amb dos fases. La primera d’elles és compartida entre l’ajuntament i els veïns a través d’una normativa que regularà el futur de les cases, que no podran ser ampliables, però sí es podran millorar seguint una sèrie d’indicacions amb l’objectiu «d’integrar les vivendes amb el paisatge». Entre les millores que el veïnat ha de dur a terme es troba l’adequació de camins per a que l’ambulància o el camió de bombers puguen accedir a les vivendes, trobar un lloc on col·locar els contenidors per abocar el fum, una il·luminació pública mínima o establir una mínima seguretat contra els incendis.

Per la seua banda, la segona fase, a càrrec del veïnat, es basarà en l’obtenció de la llicència de legalització i la cèdula d’habitabilitat, l’adequació a la normativa del paisatge, l’establiment de dipòsits d’estanc d’aigües o la millora dels camins particulars.

El consistori preveu que la regularització de les vivendes es realitze en un plaç de deu anys, tot i que la ciutadania pot sol·licitar una pròrroga. L’aprovació tant per part de la Generalitat com municipal serà d’uns cinc anys, al temps que els habitants conten amb cinc anys més per adequar la situació de les seues vivendes.

L’arquitecte municipal, Juan José Sancirilo, ha recalcat que «els veïns hem colonitzat el territori malament» i, per tant, és necessari «recuperar el que tenim i posar-ho en valor». A més, ha destacat que el projecte «no és gratis, però té un cost raonable, ja que són necessaris una sèrie de documents».