• Inici
  • Actualitat
  • La cantant Mara Aranda encisa un nombrós públic en el concert que va fer aquest dissabte al Monestir de la Valldigna

La cantant Mara Aranda encisa un nombrós públic en el concert que va fer aquest dissabte al Monestir de la Valldigna

SIMAT Mara Aranda opt 1

La cantant i investigadora de música medieval, Mara Aranda, va oferir dissabte passat al Monestir de la Valldigna, de Simat, un memorable concert davant un nombrós públic que va omplir, de gom a gom, la sala de l’Almàssera. La vetlada va estar organitzada per la Conselleria de Cultura i la Mancomunitat de Municipis de la Valldigna.

Amb un repertori ben variat, integrat per peces de tradició andalusí i sefardita, la cèlebre intèrpret valenciana —una de les cantants amb major projecció internacional—, va guanyar-se els espectadors, tant per la qualitat de les peces, com per l’execució vocal i musical d’aquestes, així com per les paraules que va dedicar al patrimoni artisticomusical valencià de l’edat mitjana.

Un dels temes més aplaudits va ser La dama de Simat, que va dedicar a les dones del municipi que va acollir-la, junt amb el seu grup, format per qualificats músics que van tocar tot tipus d’instruments medievals, com la cornamusa, la xeremia, la pandereta, el llaüt, distintes flautes, etc. Per a Mara Aranda, “cantar en aquest espai és una experiència única, ja que personalment sent una especial predilecció per aquest monestir”. De fet, Víctor Mansanet, alcalde de Simat, va destacar “la rellevància de l’escenari del nostre recinte monacal, fundat per Jaume II el Just, un rei poeta, trobador i compositor, qui va inspirar Les regles de trobar, atribuïdes a Jofre de Foixà”.

L’acte va ser presentat per Josep Antoni Alberola, alcalde de Benifairó, qui ressaltà “les qualitats vocals de la cantant i el treball de recuperació que fa d’una part del nostre patrimoni musical”. Tant Albertola com Mansanet valoren positivament aquesta experiència, ja que “demostra el potencial que assoleix la col·laboració entre els municipis de la Mancomunitat de la Valldigna i la Generalitat per a oferir un programa cultural de qualitat en el Monestir”. Entre el públic que va assistir-hi també figura l’escriptor Josep Lozano, qui es declarà un “seguidor de l’art de Mara Aranda”.

Essències de la Mediterrània
Mara Aranda va nàixer a València el 1968. Cantant i investigadora, va pertànyer als grups Cendraires, L’Ham de Foc, Aman Aman al Al-Andaluz Project, format per músics alemanys, espanyols i marroquís., i ha col•laborat amb formacions com Sete Luas Orquestra, Ensemble Speculum la Capella de Ministrers, entre d’altres. La intèrpret, sol recórrer a la inspiració de la música, els instruments i els cants tradicionals de la Mediterrània.

Va ampliar coneixements a Salònica, Istambul, Creta, en l’acadèmia Laberynthos, on rep cursos impartits per Tzvetanka Varimezova, directora de l’orquestra de la Ràdio Nacional Búlgara. Ha investigat el cant bizantí grec amb Drossos Kutsokostas, i aprofundeix amb l’herència sefardita de Salònica. Entre la seua discografía, cal destacar Cor de Porc (2005), Dèria (2009), Sephardyc Legacy (2013) o Mare Vostrum (2015). La seua obra ha rebut diversos reconeixements i distincions, tant local com internacionals.

SIMAT Mara aranda1