• Inici
  • Actualitat
  • L’Ajuntament de Simat de la Valldigna ret homenatge als alcaldes i regidors de la II República

L’Ajuntament de Simat de la Valldigna ret homenatge als alcaldes i regidors de la II República

IMG 3290 opt

El Saló de Plens de l’Ajuntament de Simat de la Valldigna va acollir este divendres un homenatge als alcaldes, regidors i demòcrates republicans víctimes de la repressió franquista del municipi durant els anys 1939-1975. L’acte va estar presentat per l’alcalde de la localitat, Víctor Mansanet, el qual va estar acompanyat per part de la corporació municipal.

L’homenatge es va realitzar a més, per a commemorar el 14 d’abril, dia en que es va proclamar la II República a l’any 1931. «Este acte és un homenatge a la veritat i a la concòrdia, a través del qual es vol sensibilitzar a la ciutadania de la necessitat de reconèixer la labor d’eixes persones i exigir la reparació dels seus noms», va manifestar Víctor Mansanet. I afegí, «s’ha de mirar el futur sense odi a fi de construir un país més lliure i democràtic».
A més, Mansanet, en la seua elocució va anomenar a tots els alcaldes i regidors que foren assassinats durant la repressió franquista i va aprofitar l’acte per informar als assistents que en la fossa número 128 de Paterna han identificat a 3 simaters que van ser afusellats després de la Guerra Civil. Es tracta de José Borrás Solanes, Enrique Climent Ripoll i Rafael Botella Mogort. Els familiars dels dos primers esmentats si que hi estaven presents a l’homenatge i ja han donat el seu consentiment perquè es puguen fer les corresponents proves d’ADN. Per la seua banda, Mansanet, com alcalde de Simat, s’ha compromès a que el consistori facilitarà el trasllat de les restes mortals per donar-los un últim adéu com es mereixen i que «les seues famílies puguen anar a visitar-los i saber on estan soterrats».
Tal i com es recull a la Llei de Memòria Democràtica i Convivència de la Generalitat Valenciana posada en vigor el novembre de 2017 «entre les obligacions de les administracions públiques es troba la de facilitar la recerca dels desapareguts de la guerra civil i de la dictadura i que fins ara només havia sigut escomesa per familiars i associacions. A més, les dificultats que comporta el procés d’intervenció en fosses comunes on es troben les restes humanes soterrades de forma clandestina i amb signes de mort violenta exigeixen la participació protocol·litzada de professionals que garantisquen plenament la localització, exhumació i identificació de les persones mortes».
També, s’ha descobert que Filiberto Mahiques Montagut, alcalde pedani de Pla de Corrals entre els anys 1936 i 1939, va ser afusellat pels franquistes. Este descobriment ha estat obra de la seua néta Emi Mahiques, qui va trobar una carta redactada pel cunyat de l’alcalde pedani, en què s’assenyalava que anaven a ser tots dos afusellats, i on contava a la seua mare les dos hores que els quedava de vida.
A més, també es va homenatjar al que va ser alcalde de Simat de la Valldigna entre el 1936 i 1937, Rafael Ferrando Alario, que fou igualment afusellat per les tropes franquistes.
Una vegada finalitzades les intervencions, es va procedir a la projecció d’un documental on es narrava la lluita per aconseguir la República fins el final de la dictadura franquista. Un documental on es deixava veure el patiment per part de la societat espanyola i més concretament del ban republicà d’aquell moment.